Mijn stamboom

Vaak gestelde vragen

Hoe zoek ik een persoon of gezin?
Hoe kan ik van de ene persoon naar de andere gaan?
Hoe kan ik gegevens wijzigen?
Hoe voeg ik een persoon toe?
Zijn er ook conventies die ik moet gebruiken op deze site?
Hoe maak ik een nieuwe bron aan?
Hoe krijg ik een stamboom te zien?

Hoe zoek ik een persoon of gezin?

Als u op de beginpagina staat, klik dan op het ikoon "lijsten". Daar vind u "personen". Klik daarop en u krijgt alle letters van het alfabet te zien. Dit zijn de

beginletters van de achternamen. Klik op de beginletter van de achtenaam die u zoekt. Er komt dan een lijst met achternamen waarin u degene die u zoekt moet

aanklikken als u die gevonden heeft. Er verschijnt dan weer een alfabet, deze keer de beginletters van de voornaam. Klik op de letter en zoek de persoon die u

zocht. Klik op die persoon, en het persoonsblad van die persoon opent.

Voor het zoeken naar een gezin, klikt u op "gezin" nadat u op het ikoon "lijsten" heeft geklikt. Daarna hetzelfde doen als boven, tot u het juiste gezin gevonden heeft


Hoe kan ik van de ene persoon naar de andere gaan?

Als u het persoonsblad van een persoon voor u heeft, dan staan daar aan de rechterkant twee kolommen. De bovenste is het gezin waarin deze persoon is

geboren, en in de onderste zijn/haar gezin met man/vrouw en kinderen.

Om nu één van deze personen als persoonspagina naar voren te halen, hoeft u alleen maar op die naam te klikken.

U kan altijd terug naar de vorige pagina d.m.v. pijl naar links van uw browser.


Hoe kan ik gegevens wijzigen?

Als u gegevens wilt wijzigen, klik dan op het potloodje dat in het vak staat van de gebeurtenis die u wilt wijzigen. Er opent dan een nieuw scherm, waarin de oude gegevens staan, en die kunt u dan wijzigen. Na wijzigingen, opslaan!

Hetzelfde geld voor het wijzigen van de naam van een persoon. Bovenaan links staat ook een potloodje, zelfde verhaal.


Hoe voeg ik een persoon toe?

Een persoon moet altijd toegevoegd worden of als een kind bij een gezin, of als partner van een andere persoon of als ouder van een persoon.

Om een persoon als kind toe te voegen aan een gezin moet u eerst het gezin tevoorschijn halen. Dat kan door te klikken op "toon gezin"in het vak huwelijk, of op "Directe familie"in de Gezins navigator aan de rechter kant van het scherm. U krijgt dan een ander scherm, waarbij aan de linkerkant staat "Voeg een kind toe aan dit gezin". Klik hierop en er wordt een venster geopend waarin u alle gegevens van het kind kunt invullen.Als u daarmee klaar bent, klikt u op "opslaan" (links onder in het venster).

Om een persoon toe te voegen als partner van een bestaand persoon, ga dan naar de persoonspagina van degene waar u een partner aan wil koppelen.

Ga dan naar het tabblad "Gezinnen" en klik dan op "Nieuwe partner toevoegen" Er opent dan een nieuw venster waarin u alle gegevens van de partner kunt invullen, alsmede alle gegevens van het huwelijk. Als u daarmee klaar bent, klikt u op "opslaan" (links onder in het venster)

Om een persoon toe te voegen als ouder van een persoon, ga dan naar de persoonspagina van de persoon waar u een ouder aan toe wilt voegen, klik dan op het tabblad "Gezinnen" en klik dan op "vader" of  "moeder" toevoegen. Er wordt een venster geopend waar u alle gegevens van de ouder in kunt vullen. Als u daarmee klaar bent, klikt u op "opslaan" (links onder in het venster)


Zijn er ook conventies die ik moet gebruiken op deze site?

Jazeker zijn die er en wel de volgende:

1. De data moeten worden ingegeven volgens het standaard europese formaat dd mm yyyy. Voor de cijfers 1 t/m 9 mag u de voorafgaande 0 weglaten.

Als u de juiste datum niet weet, mag u ook alleen het jaartal ingeven, met evt. daarvoor de afkortingen ABT, BEF, of AFT, wat betekent Ongeveer, Voor, Na.

2. De plaatsnamen moeten ingevuld worden in 4 delen, t.w. plaats. gemeente, provincie, land.  Als voorbeeld hier Amsterdam:

   Amsterdam, gem. Amsterdam, Noord Holland, Nederland . Als b.v. de gemeente niet bekend is wordt dit Amsterdam, Noord Holland, Nederland. Let op de spaties en de komma's!

  Bij het intikken van een plaatsnaam, krijgt u automatisch te zien welke plaats die daar op lijkt al ingevuld is. Kies daarin de plaats met zoveel mogelijk

  velden al ingevuld.

 Meestal is alle info over een plaats te verkrijgen bij Wikipedia!

3. Gebruik zoveel mogelijk bronnen, zodat anderen kunnen zien waar de data vandaan komt. Komt deze informatie van uzelf, maak dan een nieuwe bron aan met uw naam. Lees verderop in de FAQ's hoe u dat doet.


Hoe maak ik een nieuwe bron aan?

Als u gegevens van een persoon invult, kan u bij ieder gegeven een bron toevoegen. U doet dat door onder aan de pagina te klikken op "Voeg een nieuwe bronvermelding toe". Er verschijnt dan een nieuwe pagina met daarop een veld met Bron, met daarnaast een vraagteken. verderop staat een opengeslagen boek, en daarnaast een boek met een plusteken er op. Als u de data van een bekende bron heeft, klik dan op het opengeslagen boek, zodat u een lijst krijgt te zien met de bronnen die al bestaan. Als u één daarvan wilt gebruiken, klik daar dan op.

Als u een nieuwe bron wilt aanmaken, klik dan op het boek met een plusteken erop en maak uw eigen (nieuwe) bron aan. Onthoudt het S nummer, zodat u later alleen dat nummer hoeft in te vullen.


Hoe krijg ik een stamboom te zien?

Om een stamboom van een persoon te tonen, zoekt u eerst de persoon. Daarna klikt u op het ikoon "diagrammen" en zoekt wat voor soort diagram u wilt zien.

Daar klikt u dan op en het diagram verschijnt.

Een andere mogelijkheid is als u dhet persoonsblad op uw scherm heeft staan, te klikken op de tab "Interaktieve boom" U ziet dan in het midden de persoon waarvan u de stamboom wilt zien, met links daarvan zijn/haar kinderen etc. en aan de rechter kant alle voorouders. Om hier doorheen te bewegen, beweeg uw muis in dat veld totdat het normale pijltje een plusteken wordt met pijltjes aan alle kanten. Druk dan op de linker muisknop, en terwijl u hem ingedrukt houdt, beweeg de muis. U kan hiermee alles laten zien, alleen altijd maar een klein gedeelte.